2017. június 28., szerda ; Levente, Irén napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 


Csokifánk

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 tojás, 4 dl tej, 5 dkg cukor, só, olaj a sütéshez. A mártáshoz: 5 tojás, 5 dl tej, 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1 evőkanál rum, 2 dl tejszín.

Elkészítés:
A tejet a vajjal együtt felforraljuk, és folytonos keverés mellett (lehetőleg habverővel) apránként hozzáadjuk a lisztet és a csipetnyi sót. Addig főzzük (és keverjük), amíg el nem válik az edény falától. Ezután a tűzhelyről lehúzzuk, és kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Közben közepes méretű, magas falú lábasban felmelegítjük az olajat, de ne legyen túl forró. A fánkmasszából olajba mártott evőkanállal gombócokat szaggatunk a zsiradékba (nem túl sokat, mert a jól sikerült fánk sülés közben kétszeresére puffad), és fedő alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal az olajból kiemeljük, és rácsra téve lecsepegtetjük. A csokimártáshoz a tejet a cukor felével felforraljuk. A tojás sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk apránként a kakaót, a lisztet és kevés hideg tejet, és habverővel simára dolgozzuk. A felolvasztott étcsokoládét egyenletesen csurgatva belekeverjük, végül ugyanígy járunk el a forró cukros tejjel is. Takaréklángon, állandó kevergetés mellett forráspontig hevítjük (csak melegítjük, nem forraljuk).
A tűzről levesszük, kevés rummal ízesítjük, és lassan, fokozatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A kész, meleg fánkot a csokoládémártással leöntve kínáljuk.

Bartók Rita, Szászvár, Dózsa Gy. u. 8. 7349


Elkészítési idő: 



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!