2017. augusztus 22., kedd ; Menyhért, Mirjam napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Húsgombóc leves

Hozzávalók:
25 dkg darált hús (marha, sovány sertés vagy pulyka), 1 zsemle, az áztatáshoz tej, 1 tojás, 1 csomag vegyes zöldség, + 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 burgonya, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kiskanál pirospaprika, 1 babérlevél, néhány szem egész bors, csipet frissen őrölt fekete bors, só, 2 húsleveskocka

Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és előhevített olajon megfonnyasztjuk, vigyázva nehogy lepiruljon, mert akkor égett, keserű íze miatt élvezhetetlenné válik. Megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük a 2 liter, forró vízben feloldott húsleveskockából készített alaplével. Beletesszük a megtisztított és karikára vágott zöldségeket, az egész borsot, a babérlevelet, sózzuk, és közepes tűzön főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összedolgozzuk a tojással, a tejben megáztatott, kinyomkodott és összemorzsolt zsemlével, és sóval, borssal ízesítjük. Az 1-1 szál sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, belereszeljük a masszába, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Takarékon 15 percig főzzük benne. Közben megtisztítjuk, és kockára vágjuk a burgonyát, és a leveshez adjuk. Amikor a hozzávalók megfőttek, a levest betejfölözzük, egyet forralunk rajta, és melegen tálaljuk.

354 kcal/adag (1487 kJ)

A Meglepetés tippje
Ha a húsgombócokat pulykahúsból készítjük, erősebb fűszerezést kíván, mint a marhából vagy a sertésből készült gombóc.


Elkészítési idő: 60 perc



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!