2017. június 23., péntek ; Zoltán napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Almás, töltött farsangi fánk (20 darab)

Hozzávalók:
2 dl tej, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 6 tojássárgája, 10 dkg margarin, 2 evőkanál rum, 2 alma, fél citrom leve, 5 dkg dió, 5 dkg baracklekvár, fél mokkáskanál őröl fahéj, vaníliás porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez

Elkészítés:
1 deci langyos tejből, az élesztőből 1 mokkáskanál porcukorral és 1 evőkanál liszttel kovászt készítünk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A kovászt az átszitált liszthez adjuk, majd beletesszük a maradék langyos tejjel kikevert tojássárgákat, a maradék cukrot, sót, és fakanállal jól összedolgozzuk, hogy egészen lágy tésztát kapjunk. A felolvasztott langyos vajat fokozatosan beledagasztjuk a tésztába. Apránként hozzáadagoljuk a rumot is. A tészta tetejét kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Közben az almákat felaprítjuk és elkeverjük az őrölt fahéjjal. A diót durvára vágjuk. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cipót formálunk, és 2 db 40x40 centi nagyságú lapot nyújtunk belőle, mindkét lapot 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükre halmozunk egy fél mokkáskanálnyi lekvárt, egy kis fahéjas almát, megszórjuk dióval és rátesszük a másik lapot. A széleiket lenyomkodjuk, a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal. Letakarjuk és újabb 25 percig kelni hagyjuk. Lábosban vagy fritőzben felmelegítjük az olajat, és beleteszünk annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Lefedjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 2 percig sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Papírkendőre fektetjük, felitatjuk róla az olajat, megszórjuk vaníliás porcukorral, és frissen tálaljuk.

195 kcal/darab, 819 kJ

A Meglepetés tippje
Akkor lesz szép szalagos a fánk, ha a leírtak szerint sütjük ki.


Elkészítési idő: 2 óra



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!