2017. július 26., szerda ; Anna, Anikó napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 1csomag élesztő, 2,5 dl tej, 30 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg teavaj, 10 dkg mogyoró, 1 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál só

Elkészítés:
A langyos lisztet tálba szitáljuk, és a közepébe gödröt vájunk. Beletesszük a morzsolt élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és egy kanál cukrot adunk hozzá. Összekeverjük, és 15 percig meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, beledolgozzuk a maradék meglangyosított tejet, 10 dkg cukrot, 15 dkg puha vajat, beleütjük a tojást, vaníliáscukrot, sót adunk hozzá, és összedolgozzuk. Meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük. A kalácstésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, három cipóra osztjuk, és azonos vastagságú hengerformára nyújtjuk. A három hengerből egy rudat fonunk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a megfont kalácsot, és újabb 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt 180º C-ra felmelegítjük, és a kalácsot fél óra alatt szép pirosra sütjük. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, leválasztjuk az aljáról a sütőpapírt, és tálra tesszük. A maradék cukrot megolvasztjuk, a durvára vágott mogyorót beleforgatjuk a karamellbe. Forrón kiszedjük, és alufóliára terítjük. A maradék vajat megolvasztjuk és belerakjuk a karamelles mogyorót, és melegen a kalács tetejére kenjük.

658 kcal/szelet (10 szelet esetén), 2764 kJ

A Meglepetés tippje
Ha el akarunk térni a szokásoktól, az idei kalácsot karamellizált mogyoróval ízesítsük.


Elkészítési idő: 3 óra



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!