2017. október 23., hétfő ; Gyöngyi napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Sajtos karfiol

Hozzávalók:
1 fej karfiol, 20 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 3 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
A karfiolt leveleiből kibontjuk, a törzsét levágjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. Takarékon főzzük, és ügyelünk arra, hogy ne essen szét, ne legyen túlságosan puha. Ha megfőtt, hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsepegni. A besamelmártáshoz felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit várunk, aztán szép lassan hozzákeverjük a tejet, teszünk bele sót, borsot, kevés szerecsendiót, majd visszatesszük a tűzre, és takarékon, állandó kevergetés mellett megfőzzük a besamelt. Ha összefőztük, ismét lehúzzuk a tűzről, kicsit állni hagyjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét és a tojások sárgáját, majd állandó kevergetés mellett kihűtjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, öntünk bele a mártásból, és belerakosgatjuk a karfiolrózsákat. A tetejére a maradék mártás kerül, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és 180º C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.

487 kcal/adag, 2045 kJ

A Meglepetés tippje
A besamelmártás készítésénél használjunk fakanál helyett habverőt, mert segítségével csomómentessé tudjuk keverni a mártást.


Elkészítési idő: 55 perc



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!