2017. szeptember 23., szombat ; Tekla napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Túrógombócos borsóleves

Hozzávalók:
40 dkg borsó, 1 kis fej saláta, 1 liter húsleves (kockából), 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 3 dkg vaj, cukor szájunk íze szerint, só; a túrógombóchoz: 20 dkg sovány tehéntúró, 1 tojás, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, csipet só, 3 szál vágott kapor

Elkészítés:
A salátát kétfelé vágjuk, a torzsáját kiemeljük, leveleire szedjük, és folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd a leveleket kisebb darabokra tépkedjük. A fejtett borsót előhevített vajon megdinszteljük, majd felengedjük az előre elkészített húslevessel, és addig főzzük, amíg a borsószemek megpuhulnak. Beletesszük az összetépett salátaleveleket, megsózzuk, teszünk bele egy késhegynyi őrölt fekete borsot, és pár percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejjel, és besűrítjük vele a levest. 10 percig főzzük, majd amikor kész, botmixer segítségével összeturmixoljuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a túrógombócot. A túrót áttörjük, beleütjük a tojást, és összekeverjük a búzadarával, liszttel, sóval, és az összevágott kaporral. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A masszából kanál segítségével kis gombócokat formálunk, és sós lobogó vízben pár perc alatt megfőzzük. A kész levest tányérokba szedjük, és szűrőkanál segítségével a vízből kiszedett túrógombócokat belerakjuk.

322 kcal/adag, 1352 kJ

A Meglepetés tippje
Ha valaki nem kedveli a kapor ízét, a túrógombócot apróra vágott petrezselyemmel ízesítheti. Tartsuk be a gombóc pihentetési idejét, mert különben főzés közben könnyen szétesik.


Elkészítési idő: 45 perc



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!