2017. augusztus 20., vasárnap ; ALKOTMÁNY ÜNN., István napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Zöldborsós tokány

Hozzávalók:
75 dkg marhalapocka, 40 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz vörösbor, őrölt fekete bors, morzsolt majoránna, 2 evőkanál olaj, só

Elkészítés:
A húst megmossuk, hártyás részeit eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag, 4-5 centi hosszú csíkokra vágjuk. A szalonnát is felcsíkozzuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. A szalonnát üvegesre pirítjuk. Ha nincs elég zsírja, teszünk alá kevés zsiradékot, hozzáadjuk a vöröshagymát, és azzal együtt pirítjuk. Beletesszük a húst, tetejét megsózzuk, frissen őrölt fekete borssal, morzsolt majoránnával, és fokhagymaprésen áttört fokhagymával ízesítjük. Kevés száraz vörösbort öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vízzel, vagy maradék vörösborral pótoljuk. Néha megkeverjük. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, beletesszük a megmosott, lecsepegtetett zöldborsót, és vele együtt készre pároljuk. Ha elkészült, azonmód, forrón tálaljuk. Nagyon finom gombás rizses körettel.

626 kcal/adag, 2629 kJ

A Meglepetés tippje
Ez a recept kicsit eltér a hagyományos tokánytól, elsősorban Zalában, főleg az Őrségben készítik így. Más receptekben kimarad belőle a szalonna, és általában fehérborral öntik fel.


Elkészítési idő: 90 perc



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!