2017. június 24., szombat ; Iván napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Áfonyás lepény

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só
A töltelékhez: 50 dkg fekete áfonya, 1 banán, 2 tojásfehérje, 5 dkg mandulaforgács, 5 dkg cukor, fél citrom kifacsart leve, 1 mokkáskanál fahéj, 2 evőkanál tej

Elkészítés:
A vajat az átszitált liszttel, a tojássárgájával, a cukorral, kevés sóval összemorzsoljuk, és tésztát gyúrunk belőle. 1órán át hideg helyen pihentetjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A banán héját lehúzzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Citromlével megöntözzük, hogy ne barnuljon meg. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, hozzátesszük a banánkarikákat, és a habba keverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, és a habhoz adjuk. A tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk. A nagyobb tésztadarabot akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 centis kerek tortaformát ki tudjunk vele bélelni. A tészta peremét megkenjük hideg vízzel. A gyümölcsös, habos masszát a tésztára terítjük. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy betakarja a tölteléket. Közepét kilyukasztjuk. A maradék tejet összekeverjük a tojássárgájával, és megkenjük vele a tészta tetejét. A 190º C-ra előmelegített sütő alsó rácsán 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

265 kcal/szelet (12 szelet esetén), 1113 kJ

A Meglepetés tippje
Azért kell a tészta közepét kilyukasztani, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson belőle.


Elkészítési idő: 2 óra



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!