2017. június 24., szombat ; Iván napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Egreses lepény (20 szelet)

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 tojás, 1,2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 kg egres, 2 karika kétszersült; a tetejére 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl tejszín, csipetnyi só

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztőt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztőt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kivajazzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-vajas masszát. 200º C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.

210 kcal/szelet, 882 kJ

A Meglepetés tippje
Ezt a süteményt más gyümölccsel is elkészíthetjük.


Elkészítési idő: 2 óra 30 perc



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!